Therapie
Voor de volgende specialisaties kan je bij ons terecht:
Revalidaties
Na het ondergaan van een operatie of het oplopen van een blessure kan u bij mij terecht om hiervan te revalideren.
Samen gaan we opzoek naar jouw hulpvraag en stellen we een concreet behandelplan op die kan bestaan uit verschillende elementen zoals manipulaties, mobilisaties, aangepaste oefentherapie al dan niet gecombineerd met een thuisprogramma tot we ons doel bereiken en u weer de oude/nieuwe zelf bent.
Sportblessures
Als voetballer kom ik zelf vaak in aanraking met sportblessures.
Vaak ontstaan deze blessures door onderliggende factoren die ik samen met u d.m.v. vraag en antwoord ga gaan uitzoeken, om van daaruit verder een specifiek behandelplan op te bouwen zodat u snel terug op de been bent, zonder nog te hervallen.
Deze strategie kan bestaan uit verschillende aspecten: mobilisaties en manipulaties, dry needling, taping, core stability, krachttraining, stabiliteitstraining enz dit vaak opnieuw in combinatie met een thuisprogramma.
Bekkenbodem
Bekkenbodemkinesitherapie of bekkenbodemreëducatie is gericht op een goede beheersing van de bekkenbodem. Wanneer deze te strek of te zwak zijn, kan dit problemen veroorzaken. Samen met een aangepaste houding en leefgewoonten, kunt u met deze behandeling bekkenbodemklachten beperken, behandelen en zelfs vermijden. Veelvoorkomende klachten: incontinentie (urine/stoelgang/flatus), constipatie, pijn bij seksuele betrekkingen, na chirurgische ingrepen (baarmoeder, blaas, prostaat, bevalling).
Perinatale therapie
Prenatale sessies zijn vooral gericht op het beperken van klachten tijdens de zwangerschap. Tijdens de prenatale sessies gaan wij de ouders klaarstomen voor de bevalling. We leren houdingen aan om weeën op te vangen, pers- en puftechnieken en geven tips om de arbeid vlot te laten verlopen.
Postnatale sessies zijn gericht op het fysiek herstel. We controleren de bekkenbodem en buikspieren en zorgen bij elke patiënt voor een aangepast behandelplan zodat haar lichaam zich volledig kan herstellen en terug sterk staat.
Manuele lymfdrainage
De manuele lymfdrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter en sneller via de lymfbanen af te voeren. De manuele lymfdrainage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.
Dynamic taping
Dynamic tape is een biomechanische tape met 2-dimensionaal effect – voor sport, fitness en therapie.
Een extreem elastische tape die niet beperkt in de functie maar wel een bijdrage levert aan de beweegketen.
Door zijn hoge elasticiteit functioneert het als een soort 2e spier.
Osteo-ethiopathie
Dit is een holistische therapie waarin de patiënt in zijn totaliteit bekeken wordt. Zowel structureel (statiek, gewrichten, …), musculair (spieren en pezen) en visceraal (organen).
Via een differentieel diagnostiek die bekomen wordt door middel van verschillende onderzoeksmethoden, wordt een behandelschema opgesteld. Een behandelschema waarbij hoofdzakelijk osteopathische technieken gebruikt worden, aangevuld met kinesiologie en chiropraxie.
Dry needling
Een patiënt met myofasciale pijn heeft last van stijfheid en vaak acute of zelfs chronische spierpijn. Wanneer de spieren te gespannen zijn, kunnen zich pijnlijke en verharde plekken vormen; de triggerpoints. Het aandrukken van een triggerpoint wekt meestal dezelfde pijn op waar de patiënt last van heeft.
Tijdens de behandeling wordt gebruikgemaakt van dunne acupunctuurnaalden. Deze worden gebruikt om een zogenaamde “release” van de spier te verkrijgen. De spier wordt geprikkeld met een dunne naald. In eerste instantie ontstaat een reflexmatige verkramping van de spier; dit wordt een Local twitch respons genoemd. Die wordt door de patiënt waargenomen. De bedoeling is dat naderhand de spier loslaat. Dat kan direct zijn (de patiënt voelt dan onmiddellijk een soort “losheid”), maar kan ook pas later optreden. Meer ontspanning in de spier betekent dat de doorbloeding kan toenemen en herstel kan optreden. De mobiliteit in de aanliggende gewrichten kan verbeteren. Het uiteindelijke doel van Dry needling is dat de “neuropathie” zich geleidelijk herstelt. De pijn neemt af en de spier en gewrichtsfunctie neemt toe.
Huisbezoeken
Wanneer een verplaatsing naar de praktijk niet mogelijk is, wordt de therapie thuis bij de patiënt uitgevoerd.
Huisbezoeken mogen enkel worden uitgevoerd indien dit vermeld staat op het voorschrift.
De behandelingen dienen zo veel mogelijk in de praktijk door te gaan, daar de mogelijkheden bij een huisbezoek beperkt zijn.